Zo  bereid je je medewerkers binnen en buiten voor op de hitte

Hoewel het Belgische voorjaar erg wisselvallig was, nadert de zomer nu echt, met wel degelijk kans op langere periodes van aanhoudende droogte en hitte. Daarom startte op 15 mei de waakzaamheidsfase van het Vlaams Warmteactieplan, die loopt tot 30 september. 

Wat houdt de waakzaamheidsfase van het Vlaamse warmteactieplan in?

Tijdens de waakzaamheidsfase krijgen gemeentes, thuiszorgdiensten, woonzorgcentra, huisartsen, ... een herinnering om zich organisatorisch voor te bereiden op warmteperiodes en om eventuele acties al voor te bereiden. 0 tot 2 dagen voor het daadwerkelijk warm wordt, start dan de waarschuwingsfase.
Met enkele preventieve maatregelen, wil het Vlaams Warmteactieplan zo risicogroepen (ouderen, kinderen, mensen met een klein sociaal netwerk of met een chronische ziekte en zwangere vrouwen) beschermen tegen de hitte.

De risico’s voor buitenwerkers 

Maar gaat het alleen om risicogroepen? Ook werknemers en buitenwerkers in het bijzonder lopen risico op uitdroging, hitte-uitputting of hitteberoerte bij aanhoudende hoge temperaturen, ongeacht hun leeftijd of fysieke gezondheid. Die risico’s zullen de komende jaren enkel toenemen. Onderzoek door VITO en UHasselt voorspelt immers dat rond 2050 zes keer meer mensen vroegtijdig zullen sterven door zomerse hitte.
Door tijdig maatregelen te treffen en alert te zijn op symptomen van hittegerelateerde gezondheidsproblemen, kunnen we risico’s wel aanzienlijk verminderen. 

Wat kan je doen om buitenwerkers te beschermen tegen de hitte?

Hydratatie: Zorg ervoor dat er altijd voldoende water beschikbaar is en roep op om regelmatig te hydrateren. Zelfs als je geen dorst hebt. 
Pauzes: Neem regelmatig pauzes in de schaduw of in een koelere omgeving. Zo geef je je lichaam tijd om af te koelen.
Kleding: Draag lichte, ademende kledij en bescherm je hoofd tegen direct zonlicht met een hoed of pet. Smeer ook zonnecrème.
Werkuren: Vermijd zware fysieke inspanningen tijdens de warmste uren. Verplaats zware werkzaamheden naar koelere ochtend of avonduren.
Bewustwording: Zorg ervoor dat alle buitenwerkers en leidinggevenden de symptomen van hittegerelateerde ziekten herkennen en weten hoe te reageren in geval van nood.

Wat zijn de (symptomen van de) meest voorkomende hittegerelateerde ziekten?

Warmte-uitslag: Warmte-uitslag is de lichtste vorm van warmteziekte. Doordat de huid lange tijd vochtig is, raken zweetklieren verstopt. Dat veroorzaakt blaasjes met een jeukend, brandend gevoel tot gevolg.
Hittekrampen: Hittekrampen worden vermoedelijk veroorzaakt door een gebrek aan zout. Het zijn pijnlijke krampen, vooral in de benen en buikspieren.
Hitte-uitputting: Bij zware inspanning in hoge temperaturen heeft het lichaam moeite om de bloedvoorziening van spieren, hersenen en huid op peil te houden. Na het staken van de inspanning zakt de bloeddruk plots en kan men onwel worden. De kenmerken zijn onder meer bleekheid, duizeligheid, hoofdpijn en een onstabiele loop.
Hitteberoerte: Een ernstige vorm van hitte-uitputting is hitteberoerte. De lichaamstemperatuur kan dan boven de 41˚C komen, met mogelijke beschadiging aan het zenuwstelsel tot gevolg. Naast de kenmerken van hitte-uitputting kunnen mensen met een hitteberoerte ook last hebben van een rode of hete droge huid, krampen en stuipen. Ook vertonen zij vaak afwijkend gedrag (verward, prikkelbaar, agressief, geheugenverlies) of verliezen uiteindelijk het bewustzijn.

Hoe bescherm je binnenwerkers?

Uiteraard kan het ook in kantoorgebouwen, ziekenhuizen, woonzorgcentra, warehouses en winkels bloedheet worden.

Zo bescherm je mensen die binnenwerk leveren.
Een ventilator of airco: Een ventilator en (zeker) een airco kunnen helpen om de temperatuur op kantoor leefbaar te houden. Zet de temperatuur echter niet te laag in vergelijking met de buitentemperatuur. Gebruik ook de zonwering. 
Een koel gebouw: Je kunt ook gebouwtechnische maatregelen treffen om verkoeling te bieden. Denk aan natuurlijke schaduwpartijen zoals struiken en bomen om ramen af te schermen. Ook nachtventilatie zolang het buiten kouder is dan binnen, is aangeraden.
Een lichte lunch: Heeft je bedrijf een kantine? Een salade als lunch is lichter dan een broodje of warme maaltijd. Ook wie op kantoor werkt, drinkt natuurlijk best 2l water per dag.
Flexibele werktijden: Komt er een warme periode aan? Overweeg dan om medewerkers vroeger te laten starten in de mate van het mogelijke. Ook losse, makkelijk zittende kleding toelaten, kan voor meer comfort zorgen.